Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Η μαφία δολοφόνησε Έλληνα φοιτητή




των Δημήτρη Πόπωτα, Άριας Καλύβα

Ο άτυχος φοιτητής

Όταν ο πλοίαρχος του ferryboat που χάραζε ρότα για Μεσσήνα, διέκρινε μέσα στο ψιλόβροχο και την ομίχλη, το πτώμα ενός άνδρα να επιπλέει στην καρδιά του λιμανιού του Ρέτζιο, άρχισε να ξετυλίγεται μια ιστορία παράξενη με πρωταγωνιστές έναν Έλληνα φοιτητή, τις ιταλικές αρχές και τη μαφιόζικη οργάνωση Ντραγκέτα. Το μυστήριο, περιπλέκει ακόμη περισσότερο, μια καταδρομική επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της anti- mafia, στην πολυκατοικία όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια ο φοιτητής της Αρχιτεκτονικής που βρέθηκε πνιγμένος στο λιμάνι της Καλαβρία, όπως και οι περίεργες κινήσεις ενός μυστηριώδους άνδρα που οι μαρτυρίες φέρουν να χτύπαγε πολλές νύχτες το τζάμι του 32χρονου Έλληνα. Όλα αυτά, δεν αποτελούν σενάριο γκανγκστερικής ταινίας αλλά βασικά στοιχεία του φακέλου της δολοφονίας του φοιτητή Βαγγέλη Αναγνώστου από την Αθήνα που παραμένει στα συρτάρια των αρχών με την ένδειξη «ανεξιχνίαστο». Την ίδια ώρα, η οικογένεια του νεαρού, ξεσπά στο «ΘΕΜΑ», καταγγέλλει περίεργα παιχνίδια των ιταλικών αρχών, αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας ενώ αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι πίσω από τη δολοφονία του παιδιού της κρύβονται «φορείς εξουσίας που ενήργησαν με μαφιόζικο τρόπο».

«Αρχικά οι ιταλικές αρχές μας μίλησαν για αυτοκτονία… Στη συνέχεια ανακαλύψαμε ότι οι έρευνες όχι μόνο έγιναν πλημμελώς αλλά ουσιαστικά έδειχναν να μην τους νοιάζει καθόλου η υπόθεση. Για να καταλάβετε, ούτε τα καρέ από τις κάμερες που υπήρχαν στο λιμάνι δεν ήλεγξαν. Αυτό, ίσως και να το έκαναν για τους δικούς τους λόγους» τονίζει η κυρία Κατερίνα Αναγνώστου, αδερφή του φοιτητή ενώ ο πατέρας του συμπληρώνει «Ζητάμε από τις ελληνικές αρχές και την Interpol να ασκήσουν όλη την επιρροή τους προκειμένου να κινητοποιηθεί η ιταλική Αστυνομία, να εξεταστούν οι αστυνομικοί που έπαιρναν μέρος σε διάφορες επιχειρήσεις κατά της μαφίας εκείνο το διάστημα καθώς πιστεύουμε ότι κάτι ύποπτο έχει συμβεί».

Ο μυστηριώδης επισκέπτης του μεσονυκτίου

Η πόλη του Ρέτζιο, πύλη εισόδου στη Σικελία, αποτελεί περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται η μαφιόζικη οργάνωση Ντραγκέτα. Οι εκτιμήσεις των αρχών κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη εγκληματική ομάδα που τα τελευταία χρόνια έχει ξεπεράσει τη Σισιλιάνικη Κόζα Νόστρα και τη Ναπολιτάνικη Καμόρα, που κάνει κουμάντο ακόμη και στο Μιλάνο και διακινεί περισσότερα από 44 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ο Έλληνας φοιτητής, αριστούχος της Αρχιτεκτονικής έμενε για εννέα χρόνια στη συγκεκριμένη πόλη και φέρεται να είναι το θύμα ενός ανελέητου πολέμου μεταξύ Αστυνομίας και μαφίας. Έτσι τουλάχιστον πιστεύουν οι δικοί του άνθρωποι… «Ήταν Κυριακή του Πάσχα του 2007, όταν ενημερωθήκαμε ότι ο αδερφός μου βρέθηκε πνιγμένος στο λιμάνι του Ρέτζιο. Όταν φθάσαμε στην Ιταλία, αποκομίσαμε την εντύπωση από τις αρχές ότι μάλλον πρόκειται για αυτοκτονία. Όμως όταν πήγαμε στο νεκροτομείο διαπιστώσαμε ότι ο αδερφός μου είχε χτυπήματα στο μέτωπο, στο στομάχι και στο ένα χέρι» λέει η κυρία Κατερίνα ενώ ο πατέρας του άτυχου φοιτητή Γεώργιος Αναγνώστου προσθέτει «Το πτώμα του παιδιού βρέθηκε μεν τη Μεγάλη Πέμπτη, αλλά παρέμεινε στα αζήτητα και οι Ιταλοί τον παρουσίαζαν ως αλλοδαπό, σλαβικής καταγωγής. Τελικά ένας φίλος του Έλληνας είδε τη φωτογραφία του στην εφημερίδα και έγινε η αναγνώριση».

Τα αίτια θανάτου, δεν έπεισαν την οικογένεια του άτυχου Βαγγέλη που άρχισαν να ερευνούν την υπόθεση. Έτσι, εντόπισαν κάποιες λεπτομέρειες που δίνουν άλλη τροπή και πνίγουν στο μυστήριο την ιστορία. Συγκεκριμένα:

  • Ο 32χρονος φοιτητής αν και τελείωνε σε λίγους μήνες τις σπουδές του ήθελε να αλλάξει σπίτι. Στο ισόγειο διαμέρισμα έμενε εννέα ολόκληρα χρόνια μαζί με άλλους τέσσερις Ιταλούς φοιτητές και δεν είχε παραπονεθεί ποτέ. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό έδειχνε προβληματισμένος.
  • Σύμφωνα με τις καταθέσεις των συγκατοίκων, το τελευταίο διάστημα, αρκετές νύχτες ένας μυστηριώδης άνδρας χτυπούσε το τζάμι του φοιτητή και προσποιούμενος πως είχε ξεχάσει τα κλειδιά του, ζητούσε να του ανοίξουν. «Ενδεχομένως, οι αστυνομικοί να παρακολουθούσαν τον συγκεκριμένο άνδρα ο οποίος να ήταν ύποπτος για σοβαρά αδικήματα και βλέποντας ότι χτυπούσε το παράθυρο του Βαγγέλη να πίστεψαν πως ο αδερφός μου ήταν πιθανότατα συνεργάτης του σλαβικής καταγωγής και όχι Έλληνας φοιτητής» λέει η κυρία Κατερίνα Αναγνώστου ενώ ο πατέρας προσθέτει «Ενδεχομένως, οι ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας έχοντας λάθος εκτίμηση για το ποιος ήταν ο γιος μου να τον προσήγαγαν για ανάκριση. Σε αυτή τη διαδικασία μπορεί κάτι να πήγε στραβά, ο γιος μου να άφησε την τελευταία του πνοή και κάποιοι να τον πέταξαν στο λιμάνι για να θολώσουν τα νερά».
  • Μόλις εντοπίστηκε το πτώμα στο λιμάνι του Ρέτζιο, στο δωμάτιο του Έλληνα φοιτητή, πήγε ο αρχηγός της Αστυνομίας και ο υπαρχηγός. Μια κίνηση που δείχνει πως ερευνούσαν κάτι σημαντικό και όχι μια αυτοκτονία ή ατύχημα ενός αλλοδαπού φοιτητή που έμενε χρόνια στην πόλη. «Πουθενά στη δικογραφία δεν αναφέρεται η παρουσία των συγκεκριμένων αξιωματικών. Ωστόσο, δεν κλήθηκε η Σήμανση να πάει στο δωμάτιο του Βαγγέλη για αποτυπώματα ενώ όλη η έρευνα ήταν εξαιρετικά πλημμελής» αναφέρει η αδερφή του. Ακόμη και η ιατροδικαστική έκθεσή είναι εξαιρετικά ασαφής καθώς δεν διευκρινίζει ούτε αν το υγρό που βρέθηκε στους πνεύμονες είναι νερό θαλασσινό ή οτιδήποτε άλλο προκειμένου να διαλευκανθεί αν πνίγηκε στο λιμάνι ή τον μετέφεραν νεκρό και τον πέταξαν εκεί.

Έψαχναν μεγάλο κεφάλι της μαφίας

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες αλλά και τις καταθέσεις που εμπεριέχονται στη δικογραφία, λίγες ημέρες μετά τον περίεργο θάνατο του Έλληνα φοιτητή, οι ιταλικές ειδικές δυνάμεις, έκαναν έφοδο στην πολυκατοικία ψάχνοντας έναν από τους μεγαλύτερους μαφιόζους της χώρας. Όπως υποστηρίζει η οικογένεια του Έλληνα φοιτητή, όλα αυτά τα γεγονότα δεν μπορεί να είναι άσχετα μεταξύ τους. Το πιθανότερο σενάρίο θέλει τον Έλληνα αριστούχο φοιτητή της αρχιτεκτονικής να είναι θύμα του πολέμου που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα μεταξύ των Ιταλών μαφιόζων και της Αστυνομίας.

Ο πατέρας του άτυχου φοιτητή

Η αδερφή του άτυχου φοιτητή

Απο πρωτο θεμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου